Działanie Kawy
Mało kto zdaje sobie sprawę z wpływu kawy na
zdrowie człowieka. Kawa dostarcza organizmowi człowieka cennych
antyoksydantów (przeciwutleniaczy), kofeina zawarta w kawie,
przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku i zwiększa odporność na
zmęczenie. Spożywanie kawy może między innymi wpłynąć na obniżenie
ryzyka rozwoju choroby Alzheimera, przyczyniać się do spadku ryzyka
rozwoju kamicy nerkowej oraz zwiększać ukrwienie całego organizmu.
Przez wiele lat narosło wiele mitów na temat kawy i spożywania kawy.
Publikowane badania naukowe systematycznie dostarczają nowych
informacji o wpływie kawy na zdrowie człowieka. Poniższy tekst,
przygotowany przez dr inż. Barbarę Lenart, eksperta kawowego,
Dyrektora ds. Zapewnienia Jakości w Tchibo Warszawa porządkuje
najnowszą wiedzę w tym zakresie.
Tekst opracowany został na podstawie danych z International Coffee
Organization – ICO (Międzynarodowa Organizacja Kawy), Coffee Science
Information Centre – COSIC (Centrum Informacji Naukowej o Kawie),
International Coffee Science Association – ASIC (Association
Scientifique Internationale du Cafe, Międzynarodowe Stowarzyszenie
Naukowe Kawy), Institute for Coffee Studies (Vanderbilt University,
Instytut Badań Kawy) oraz innych dostępnych badań w skali
międzynarodowej.
„Ogólnie, badania wykazują, że kawa bardziej wpływa pozytywnie na
zdrowie niż odwrotnie” („Overall, the research show that coffee is
far more healthful than it is harmful”) – powiedział dr Tom
DePaulis, badacz naukowy z Vanderbilt University – Instytutu Badań
Kawy. Dodał, że „większości ludzi picie kawy daje dużo więcej
dobrego niż złego” (“For most people, very little bad comes from
drinking it, but a lot of good”).
A jak antyoksydanty (przeciwutleniacze,antyutleniacze)
Kawa charakteryzuje się złożonym składem
chemicznym, stanowi bogate źródło kwasu chlorogenowego i kawowego,
uważanych za silne przeciwutleniacze. Efekt zdrowotny
przeciwutleniaczy polega na neutralizacji wolnych rodników, które
niszczą zdrowe komórki i tym samym wywołują różne choroby.
Przeciwutleniacze mogą poprawiać mechanizmy obronne organizmu przed
chorobami, takim jak nowotwory i choroby wieńcowe serca. Ostanie
badania wykazały, że poziom substancji o działaniu
przeciwutleniającym, tzw. „antyoksydantów” czyli „wymiataczy”
wolnych rodników, zdecydowanie zwiększa się podczas procesu palenia
kawy. Badania przeprowadzone w Norwegii, we Włoszech, w Wielkiej
Brytanii, Szwajcarii oraz Stanach Zjednoczonych (Kalifornia)
wykazały, że kawa może być źródłem przeciwutleniaczy w naszej
diecie i tym samym picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie.
Do nich należą między innymi badania z 2006 r. (próba: ok. 42 tys.
kobiet), które potwierdziły, iż spożycie kawy przez kobiety po
okresie menopauzy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej
oraz stanów zapalnych.
B jak brak próchnicy
W jednym ze znanych Centrów Badań Stomatologicznych w USA
stwierdzono, że kawa, dzięki zawartości garbników, może
przeciwdziałać procesom powodujących próchnicę zębów. Picie kawy,
nawet bezkofeinowej, wpływa na ograniczenie działania bakterii na
uzębieniu. Już w XVII wieku kawę stosowano jako środek
„odświeżenia” jamy ustnej i mycia zębów, więc można powiedzieć, że
dzisiejsze badania potwierdzają to dawne zastosowanie kawy.
C jak cholesterol
Kawa filtrowana i kawa rozpuszczalna zawierają niski poziom
terpenów. W najnowszych badaniach wykazano, że ani kawa filtrowana
ani kawa rozpuszczalna nie mają wpływu na zawartość tłuszczów we
krwi. W badaniach dotyczących kaw espresso stwierdzono brak wpływu
kaw przygotowanych w ten sposób na poziom cholesterolu we krwi.
Ogólnie mówiąc, kawa, a szczególnie kawa filtrowana lub
rozpuszczalna, nie przyczynia się do podwyższenia zawartości
cholesterolu.
C jak ciśnienie
Kofeina nie wydaje się być istotnym „winowajcą” przewlekłego
nadciśnienia tętniczego. Naukowcy
z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Teksasie przebadali 10 tys.
Amerykanów z nadciśnieniem tętniczym i nie znaleźli zależności
między piciem kawy a jej wpływem na podwyższanie ciśnienia.
Natomiast, w stresie, przy dużym napięciu psychicznym, u niektórych
osób po wypiciu kawy może podwyższyć się ciśnienie,wywołane
skojarzonym „efektem kofeiny i stresu”.
C jak choroba Alzheimera
Ostatnie badania wykonane w Portugalii i Kanadzie (na grupie ok. 6
400 osób w wieku 65 lat i starszym) wykazały że spożywanie kawy może
wpłynąć na obniżenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
C jak choroba Parkinsona
Badania przeprowadzone w różnych krajach (w Hiszpanii, Szwecji,
Niemczech, Włoszech, Japonii, USA) wykazały u osób pijących kawę w
umiarkowanych ilościach możliwość zmniejszenia ryzyka zachorowania
lub opóźnienia występowania choroby Parkinsona, ze względu na efekt
ochronny komórek nerwowych.
J jak jazda nocą samochodem
Różne prace nocne, w tym także nocna jazda samochodem stwarzają
wiele niebezpieczeństw, szczególnie między 2 a 6 rano. Udowodniono,
że kierowcy około 6 rano zasypiają 20 razy częściej niż w innej
porze dnia. Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że kawa
istotnie wspomaga kierowców odczuwających zmęczenie, tym samym
spożycie kawy zmniejsza ryzyko wypadków drogowych. Najbardziej
efektywne jest, gdy kierowca podczas nocnej jazdy zrobi 30 minutową
przerwę, wypije jedną lub dwie filiżanki kawy, a następnie zdrzemnie
się na 15 minut.
G jak głębszy oddech
Już w XIX wieku główny składnik kawy - kofeina była stosowana do
rozszerzenia oskrzeli. Kofeina ułatwia oddychanie, ponieważ
rozszerza oskrzela i zmniejsza „zmęczenie mięśni oddechowych”.
Dlatego też zalecana jest osobom chorym na astmę oraz z przewlekłym
zapaleniem oskrzeli. Przeprowadzone we Włoszech badania na ok. 72
tys. dorosłych osób wykazały zmniejszenie nasilenia i częstotliwości
występowania ataków duszności (np. wśród osób pijących regularnie 3
filiżanki lub więcej - o 28%). Marcel Proust, który cierpiał na
astmę, w jednej ze swoich książek, napisał, że jako dziecko zażywał
kofeinę przepisaną jako lekarstwo na trudności z oddychaniem.
H jak humor
Kofeina, zawarta w kawie, to jeden z najbardziej powszechnych
środków psychotropowych, mających zdolność wpływania na nastrój.
Służy ona nie tylko poprawie nastroju, ale także zmniejsza uczucie
przygnębienia. Jeśli ktoś twierdzi, że bez porannej filiżanki kawy
nie uśmiecha się - to jest to prawdą. Dr Melvin Konner z
Uniwersytetu Emory stwierdził, że „Wydaje się bardzo prawdopodobne,
że wśród milionów osób pijących dużo kawy jest wiele takich, które -
świadomie czy nieświadomie - leczą się z depresji”.
K jak kamienie nerkowe
Wysokie spożycie płynów jest najstarszą istniejącą metodą leczenia
kamicy nerkowej, jednak, jak wykazały badania, istotny jest skład i
rodzaj przyjmowanych płynów. W badaniu, w który objęto 81 tys.
kobiet w USA, wykazano, że kawa pomaga kobietom uniknąć kamieni
nerkowych. Porcja 240 ml kawy pozwalała na zmniejszenie ryzyka o
10%, a w przypadku kawy bezkofeinowej – o 9%. W przypadku mężczyzn
(próba: ok. 45 tys.) udowodniono, że przy spożyciu ok. 240 ml kawy
dziennie istnieje 10% spadek ryzyka rozwoju kamicy nerkowej.
K jak kwasy żołądkowe
Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, tym samym nie
jest wskazana dla osób, które cierpią na nadkwasotę. Niektórzy
uważają, iż kawa może zwiększyć chorobę wrzodową. Jednak obszerne
badania, przeprowadzone w Szwecji, nie wykazały związku pomiędzy
piciem kawy a występowaniem choroby wrzodowej. Stwierdzono, że kawa
bezkofeinowa także zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, więc to
nie kofeina jest odpowiedzialna za ten stan. Ogólnie zalecane jest,
aby osoby z nadkwasotą ograniczyły picie kawy.
L jak lepsze ukrwienie
Umiarkowane spożycie kawy (2-3 a nawet 4 filiżanki dziennie) wpływa
na rozszerzenie arterii serca i zwiększa w ten sposób przepływ krwi,
a zatem ukrwienie całego organizmu. Natomiast, co jest niezwykle
interesujące, po wypiciu kawy arterie znajdujące się w głowie,
ulegają zwężeniu, co ma ogromny wpływ na ograniczenie skłonności do
bólów migrenowych.
M jak macierzyństwo
Dotychczasowe badania wykazały brak związku między piciem kawy przez
kobiety ciężarne a ewentualnymi nieprawidłowościami przebiegu
ciąży. Jednak ze względu na możliwość wpływu kofeiny na nadmierne
pobudzenie matki i płodu, zaleca się kobietom w ciąży ograniczenie
spożycia kawy. Podobnie kobietom karmiącym piersią zaleca się
ograniczenie picia kawy. Kofeina wraz z mlekiem matki może
przedostać się do organizmu dziecka i może być odpowiedzialna za
większe pobudzenie i podenerwowanie dziecka.
N jak nastrój
„Kawa jest środkiem pobudzającym psychicznie. Nie jest to jakiś
kolejny chwyt reklamowy producentów kawy, to fakt naukowy” –
oznajmiła dr Judyta Wurtman z Instytutu Technologicznego w
Massachusetts, zajmująca się wpływem żywności na psychikę. Za to
pobudzenie odpowiedzialna jest kofeina, alkaloid zawarty w kawie.
Kawa Arabika zawiera ok. 1,2% kofeiny, a kawa Robusta ok. 2,4%.
Organizm wchłania kofeinę z przewodu pokarmowego już w kilkanaście
minut po wypiciu kawy, a najsilniej działa w ciągu 3-4 godzin
później. Kofeina wpływa szczególnie na centralny układ nerwowy i
przyspiesza procesy myślowe. Warto pamiętać, że aby utrzymać stan
pobudzenia nie trzeba pić jednej kawy za drugą. Wystarczy jedna,
dwie filiżanki. Przedawkowanie kofeiny może wywołać skutek wręcz
przeciwny – gonitwę myśli, niemożność koncentracji i niepokój.
Najnowsze badania naukowe, prowadzone w wielu krajach, wykazały że
kofeina jest stymulatorem, który nie powoduje uwalniania się
substancji pobudzających czynność mózgu, ale hamuje wpływ tych,
które ograniczają jego pobudzenie.
O jak odchudzanie
Kawa, a właściwie kofeina, przyspiesza przemiany metaboliczne w
organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów. Filiżanka kawy może
„pomóc” osobom, które mają problemy z trawieniem. Ze względu na
wyniki badań wykazujące, iż kofeina powoduje przyspieszenie spalania
tłuszczy, stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy (oczywiście bez
cukru i bez śmietanki) może stanowić korzystny składnik kuracji
odchudzającej. Kawa jest także stosowana jako składnik nowej
generacji kosmetyków, wpływających na modelowanie sylwetki.
O jak osteoporoza
Nadmierna ilość kawy może sprzyjać powstawaniu osteoporozy poprzez
zwiększenie wydalania wapnia, co powoduje „podkradanie” tego
minerału z kości. Jedne z ostatnich badań, przeprowadzone w USA, nie
wykazały, aby picie kawy miało istotny wpływ na wydalanie wapnia z
organizmu, a tym samym obniżenie ich twardości kości. Inne badania,
przeprowadzone także w USA, wśród kobiet, pijących 4 filiżanki kawy
dziennie, wskazały zwiększoną podatność na złamania, w porównaniu do
kobiet pijących mało kawy lub wcale. Badania z 2006 r. udowodniły,
że spożycie ok. 330 mg kofeiny lub więcej może spowodować niewielki
wzrost ryzyka złamania w wyniku osteoporozy, szczególnie u kobiet
spożywających mało wapnia. Ogólnie można uznać, iż ryzykowne jest
nadużywanie kawy, przy jednoczesnym zbyt niskim spożyciu wapnia.
Dlatego jest jedna rada dla miłośników, a szczególnie miłośniczek
kawy – więcej wapnia, czyli „pijcie mleko i jedzcie sery".
S jak sprawność fizyczna
Powszechnie wiadomo, że kofeina przedłuża zdolność do długotrwałego
wysiłku, zwiększając tym samym odporność na zmęczenie. Dlatego też
kofeina, zawarta w kawie, znana jest sportowcom, jako środek
poprawiający sprawność fizyczną. Np. kolarze, po zażyciu 330 mg
kofeiny mogą jechać prawie o 20% dłużej, nie zauważając
zwiększonego wysiłku. Kofeina, a tym samym kawa, zapobiega zmęczeniu
mięśni i zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczów.
Prowadzone w USA badania wykazały, że kofeina z kawy zmniejsza ból
mięśni u kobiet intensywnie uprawiających kolarstwo (Laboratory at
the University of Illinois at Urbana-Champaign, 2006 r.). W styczniu
2004 r. Międzynarodowy Komitet Olimpijski usunął kofeinę z listy
substancji zakazanych.
W jak wpływ na serce
Badania opublikowane przez amerykańskich (Harvard Univerisity
School of Public Heath) oraz hiszpańskich naukowców (Medical School
of the Universidad Autonomia de Madrid in Spain) zaprzeczają
powszechnej opinii, że picie nadmiernej ilości kawy szkodzi sercu.
Okazuje się, iż nie ma dowodu na to, że spożycie kawy wpływa na
rozwój chorób serca. Badania były prowadzone od 1986 (przez 20 lat)
i uczestniczyło w nich ok. 44 tys. mężczyzn i ok. 84 tys. kobiet.
W jak woreczek żółciowy
Wyniki większości badań przeprowadzonych w USA wykazały, że kawa
może chronić przed rozwojem kamieni żółciowych. Jedne z nich
przeprowadzone na próbie 46 tys. mężczyzn wykazały zmniejszenie o
45% ryzyka rozwoju kamieni żółciowych u osób pijących 4 lub więcej
filiżanek dziennie. W przypadku kobiet (próba ok. 81 tys.)
stwierdzono, że ryzyko konieczności usunięcia woreczka żółciowego
jest o 28% niższe u osób pijących 4 lub więcej filiżanek dziennie.
W jak właściwości drażniące
Osoby które są szczególnie podatne na negatywne działanie niektórych
związków kawy, zwanych substancjami drażniącymi (np. woski z
zewnętrznej części ziarna kawowego czy kwasy garbnikowe), mogą
odczuwać dolegliwości przewodu pokarmowego. Dla tych osób
produkowane są kawy tzw. niskodrażniące, pozbawione w różny sposób
tego typu substancji. Ale producenci kawy, dbający o swoich
konsumentów, stosują takie technologie, gdzie po procesie palenia
usuwane są dodatkowo tzw. łuski kawowe. W ten sposób także obniża
się zawartość substancji drażniących. Dodatkowo, aby zmniejszyć w
naparach poziom substancji drażniących i tłuszczów, powinniśmy pić
kawę „filtrowaną”, a nie po prostu zalewaną wrzącą wodą w szklance
czy filiżance.
Z jak zmniejszenie ryzyka marskości wątroby
Wiele badań prowadzonych w ostatnich latach wykazało, że
umiarkowane picie kawy może pomóc w utrzymaniu prawidłowego
funkcjonowania wątroby. W badaniach przeprowadzonych we Włoszech
(2001, 2002) wykazano, że picie kawy w ilości 3-4 filiżanki lub
więcej, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na marskość wątroby o
71-84%.
Z jak zmniejszone ryzyko nowotworowe
Na przekór obawom, że picie kawy może powodować tendencję do
zachorowań na choroby nowotworowe, zwłaszcza trzustki, pęcherza
moczowego, piersi, jelita grubego, jajników i nerek, badania
naukowe, prowadzone w wielu krajach, np. Japonii, Norwegii czy USA,
nie potwierdziły związku między piciem kawy a zwiększonym ryzykiem
występowania tych chorób (Word Cancer Research Fund.). Z niektórych
badań wynikało wręcz, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko
wystąpienia, np. raka jelita grubego, szczególnie u osób, które
odżywiają się „tłusto". Niektóre z tych badań, wykazały, iż
prawdopodobnie mają na to wpływ takie związki jak polifenole i duża
zawartość błonnika w kawie.
Z jak złagodzenie cukrzycy
W jednych z pierwszych badań, przeprowadzonych przez „National
Institute for Public Health and Environment” w Holandii, na próbie
około 17 tys. Holendrów, wykazano, iż wraz ze zwiększoną konsumpcją
kawy, spada ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kawa wpływa pozytywnie
na przemianę cukrów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas
chlorogenowy, odgrywający ogromną rolę w kształtowaniu się bukietu
smaku i aromatu kawy, powoduje absorpcję glukozy przez wątrobę.
Kolejne badania, prowadzone np. w Finlandii, wykazały także
pozytywny wpływ kawy na ograniczenie zachorowania na cukrzycę,
szczególnie typu II (kobiety, pijące 3-4 filiżanki – ryzyko
zachorowania zmniejszone o 29%; mężczyźni – o 27%). Również badania
przeprowadzone na Uniwersytecie w Harvardzie wykazały, że
umiarkowane picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę
typu II (u kobiet o 30%, a u mężczyzn o 50%).
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL